Scholieren die geneeskunde willen gaan studeren, weten dat vaak al jaren! Sommigen proberen cum laude de middelbare school af te ronden, zodat zij weten dat zij sowieso geplaatst worden. Anderen volgen een speciaal programma (U-Talent Academie) zodat plaatsing ook geen probleem is. Maar voor de meerderheid is dit niet weggelegd, zij moeten gewoon meedoen met de decentrale selectie.
De eerste gratis loopbaantrajecten uit de subsidieregeling ‘NL leert door’ (in augustus aangeboden door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn afgerond. De mogelijkheid om kosteloos een ontwikkeladvies aan te vragen bij een loopbaancoach is door velen met beide handen aangegrepen. Mooi om mee te maken hoe mensen de regie over hun eigen loopbaan in handen nemen, zeer gemotiveerd zijn en enthousiast aan het traject deelnemen.
Er komen zeer verschillende loopbaanvragen. Hier staan enkele voorbeelden van afgeronde en nog lopende trajecten:
Niet alleen het Coronavirus dwingt ons nu om op een andere wijze samen te werken, ook in het verleden konden scholieren/ studenten soms niet lijfelijk tijdens het studiekeuzetraject aanwezig zijn.
Ik denk terug aan S.L. die aan het reizen was in Nepal, Indonesië en Maleisië. Ze was gestopt met een opleiding en na wat te hebben gewerkt, op pad gegaan. Maar al snel begon het te knagen: ”wat ga ik nou doen als ik terug ben?”. Ik ben met S. meegereisd, als zij weer een internetcafé vond, vervolgden wij het traject. Ze kwam in de laatste week van april thuis en stond een dag later op de stoep.
Afgelopen week kwam een student langs met een negatief bindend studieadvies (bsa). Hij kan niet meer voldoende punten halen. “Kansloos”, waren zijn woorden. Hij zat er wel even doorheen, want wat kan hij nu gaan doen. “Gelukkig” had hij eerder dit jaar al een waarschuwing (‘voorlopig negatief studieadvies’) gekregen en dat biedt perspectief, want klachten over studiebegeleiding en bezwaren tegen bsa kon hij niet aanvoeren.
Het kostte hem zoveel moeite om studiepunten te halen en eigenlijk wist hij best waardoor het kwam, maar het anders aanpakken, dat lukte ook niet.
Hij had onder andere last van startproblemen, “hoe kom ik aan de slag”. Hij verspilde veel tijd, daar kwam hij (nog net niet te) laat achter. Aan tijd indelen en planningen maken, deed hij niet. Hij studeerde wel, op zijn manier, maakte ook tentamens, maar werd steeds nerveuzer als er een tentamenuitslag binnen kwam, liever geen uitslag dan een slechte uitslag. Intussen kwam dat zijn gemoedsrust niet ten goede en liep hij met een knagend gevoel rond. Niet bevorderlijk voor de voorbereiding op volgende tentamens. Zijn motivatie kreeg een knauw, ondanks dat hij het wel een boeiende studie vond… en nu zat hij ook nog met al die herkansingen in zijn maag.
Eigenlijk wist zij wel wat zij wilde gaan studeren, toch durfde zij de knoop niet door te hakken. Met een brede interesse en een breed pakket kun je ook veel kanten op. Haar ouders zeiden: “Het is haar altijd voor de wind gegaan, is nooit blijven zitten en nu is zij opeens bang om een keuze te maken, ze blijft het maar uitstellen en 15 januari komt al snel dichterbij!”
Ze meldde zich begin december aan voor een studiekeuzetraject.
Is het bezoeken van Open Dagen zinvol? Dat is het zeker en je kunt daar het beste ook al vroeg mee beginnen, dus niet wachten tot je eindexamenjaar.
Vanaf het volgend studiejaar (2017-2018) gaan hogescholen en universiteiten zelf studenten voor hun lotingsstudies selecteren. Bij deze decentrale selectie wordt niet meer alleen gekeken naar je gemiddelde eindexamencijfer, maar ook naar je motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. Hoe kun jij je goed voorbereiden...
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en weetjes.