• Hofland-afbeelding-Blog-optijd

Studeren? Zorg dat je op tijd bent!

Vanaf het volgend studiejaar (2017-2018) gaan hogescholen en universiteiten zelf studenten voor hun lotingsstudies selecteren. Bij deze decentrale selectie wordt niet meer alleen gekeken naar je gemiddelde eindexamencijfer, maar ook naar je motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. Hoe kun jij je goed voorbereiden...

De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn. De uiterste aanmelddatum voor alle lotingstudies wordt 15 januari 2017. Dat is een paar maanden eerder dan voorheen!

Aan eerdere schoolprestaties is meestal niets meer te doen. Wel kun je je zo goed mogelijk blijven inzetten voor school, dat weet je wel. 

Wat je persoonlijkheid betreft, die ligt nog niet vast op jonge leeftijd, maar het is wel heel handig als je jezelf kunt omschrijven. Ik merk in de gesprekken dat velen het een moeilijke vraag vinden om iets over hun kwaliteiten te zeggen. Maar dat is wel noodzakelijk bij je motivatie voor een bepaalde studie. Want je kunt een heleboel eigenschappen omzetten in krachtige termen! Je moet natuurlijk wel altijd bij de waarheid blijven. Ben je bijvoorbeeld snel afgeleid en pak je niet zo gestructureerd je huiswerk aan, maar ben je nog nooit blijven zitten? Dan kun jij waarschijnlijk last minute onder stress goed werken! Ben jij iemand die graag altijd mensen om zich heen heeft, dan kun je vast goed samenwerken. Of juist iemand die wat minder graag op de voorgrond treedt? Dan kun jij weer heel goed zelfstandig werken. Zo zie je, in je persoonlijkheid zitten altijd nuttige kanten! Het is fijn als jij weet welke eigenschap je waar goed in kunt zetten! 

Ga je een studie doen met een decentrale selectie? Dan is het echt belangrijk als je je motivatie goed kunt onderbouwen. Een studiekeuzeonderzoek kan daarbij helpen. Samen bekijken we wat je allemaal in huis hebt om je motivatie sterk te maken! (indien gewenst kan ik ook een brief voor je schrijven). 

Begin dus nu al met je te ori├źnteren en voor te bereiden op je studiekeuze! Als jij weet welke studie er bij jou past, is de kans groter dat je door de selectie komt. Als je weet wat jouw talenten zijn, dan heb je een goed verhaal. Dan kun je straks zelfverzekerd en met vertrouwen de selectieprocedure in.

Kijk voor meer informatie op de website van het DUO.Deel mijn bericht via:

Categorie├źn

voor-de-wind
VOOR DE WIND

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en weetjes.

195