Zenuwachtig voor een toets?

School of studie kan best wel spanning met zich mee brengen. Toetsen maken, spreekbeurten houden en voor een groep praten, het zijn allemaal situaties waarin een scholier of student wordt beoordeeld. En daar gaat iedereen anders mee om. Bij sommigen wordt de druk zo erg dat presteren als een groot probleem wordt ervaren en dat is niet nodig. Eén op de 10 scholieren/ studenten ervaart deze spanning, maar gelukkig kun je hiermee leren omgaan. Is één of zijn meerdere van de volgende situaties herkenbaar:

  • Heeft goed geleerd, maar haalt toch een onvoldoende.

  • Heeft een black out tijdens een toets.

  • Leert uren door terwijl het de stof al lang kent.

  • Is gespannen voor een toets.

  • Komt moeilijk in slaap de avond voor een toets.

  • Heeft last van hoofd- en buikpijn vanwege een toets.

  • Heeft een verhoogde hartslag en trillende handen voor een toets.

  • Stelt het leren uit waardoor er te weinig tijd is om alles goed te leren.

  • Is vaak ziek voor een toets of opdracht.

Dan is er mogelijk sprake van faalangst. Bij faalangst wordt onnodige spanning bij prestaties op school of bij tentamens ervaren. Je voelt je ellendig en gespannen en 'er komt niet uit wat er inzit'. Dat is zonde. Je kunt er namelijk mee leren omgaan en dat is fijn, want deze spanning werkt belemmerend.

Kan faalangst ook alleen in het eindexamenjaar voorkomen? Dat kan. Heb je in het laatste jaar van school opeens dezelfde problemen als scholieren die al jaren last van faalangst hebben, dan kan er sprake zijn van examenvrees. En ook daar is wat aan te doen.

Wat kunnen we doen?

In een aantal gesprekken kun je beter leren omgaan met faalangst. Je krijgt uitleg over faalangst, hoe je het kunt accepteren, je krijgt ontspanningsoefeningen en trucjes. En waar het om gaat: je krijgt hierdoor weer zelfvertrouwen. Hoeveel gesprekken er nodig zijn, valt niet van te voren aan te geven. Iedereen verdient een andere, persoonsgerichte aanpak. Indien gewenst en in overleg kan na ieder gesprek terugkoppeling naar de ouders plaatsvinden en zullen vervolgstappen in overleg genomen worden. 

Roos
Ervaringen met Katrientje
Lees meer
voor-de-wind
VOOR DE WIND

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en weetjes.

212