• Holfland-sfeerbeeld-19

Dit zijn ervaringen van je voorgangers

Roos

Eerst een kopje thee en gezellig kletsen

Voordat ik met mijn ouders contact zocht met Katrientje, was school voor mij een complete chaos. Ik ben naar huiswerkbegeleiding geweest en mijn ouders hebben alles geprobeerd om mij aan het studeren te krijgen, maar niks werkte. Ik zag geen noodzaak en wat niet met school te maken had was interessanter. Op een bepaald moment zag ik door de bomen het bos niet meer en was er structuur nodig voor mij. 

Iedere vrijdagmiddag reed mijn moeder mij naar Katrien; eerst een kopje thee en gezellig kletsen, daarna begon het werken. Mijn weken werden structureel en goed gepland. In die tijd had ik totaal geen overzicht en Katrientje hielp mij hier mee op een hele fijne manier. Ik had door dat ik niet binnen 3 dagen alles hoefde te doen als ik beter zou plannen. Mijn cijfers werden steeds beter en ik vond het heerlijk om naar Katrientje toe te gaan. Mijn weekend begon ik met een voldaan en tevreden gevoel. Als het drukker was met school, bijvoorbeeld met proefwerkweken, was het geen probleem om nog een keer extra in de week naar Katrientje toe te gaan. Het was voor mij heel prettig om advies te krijgen van iemand die geen ouderfiguur of docent van mij was. 

Het contact met Katrientje heeft gezorgd voor structuur en regelmaat. Zonder deze hulp had ik niet geweten hoe ik mijn school had kunnen halen. De ontwikkeling van mijn cijfers, het plannen en de structuur ontlastte mijn ouders en mij, wat zorgde voor een fijnere sfeer in huis. Ik vond het jammer dat toen ik mijn HAVO diploma had gehaald, dat ik niet meer naar Katrientje toe kon. Alle tips en hulp die ik heb gekregen heb ik meegenomen in mijn studie en gebruik het nog steeds.

Roos

HAVO afgerond

Roos

Katrientje heeft ons gered

Roos had geen zin in school en zag ook totaal niet de noodzaak in van huiswerk maken. Docenten vonden het een hele leuke blije leerling vol energie, gezellig in de klas, een echte puber die alleen maar dacht….’Wat valt er allemaal te beleven in mijn leven?’. Thuis een grote lieve schat en gierende puber. Huiswerkbegeleiding, bijlessen, niets hielp.

Niet overdreven... Katrientje heeft ons gered. Het was op een gegeven moment niet meer leuk thuis, alles draaide om school, dus een negatieve sfeer. Wij kwamen bij Katrientje terecht voor een studiekeuzetest. Naar aanleiding van deze test hebben wij een gesprek gevoerd met Katrientje en toen hebben wij gevraagd om begeleiding (Coaching Planning & Motivatie). Katrientje wilde dit graag doen. Vele vrijdagmiddagen zijn wij naar Katrientje gegaan, Roos ging er zonder problemen naar toe, nooit een discussie dat ze weer moest, ze vond het er heerlijk en dat was het er ook. Katrientje spreekt het kind, maar ook de ouders aan op een hele goede manier, direct duidelijk, meedenkend en met liefde en die combinatie is de kracht van Katrientje.

Het heeft Roos uiteindelijk een HAVO diploma opgeleverd. Katrientje heeft een stuk zorg overgenomen en structuur gebracht in het puberende brein van onze Roos. Als ik Roos weer ter vondeling wilde leggen sprak Katrientje mij rustig aan en gaf sturing. Katrientje brengt rust, structuur en richting aan en dat is wat je nodig hebt als ouders zijnde, als je zo’n lieve stoute puber hebt als onze Roos.

Tosca

Moeder van Roos

Maarten Holst

Hij denkt niet gauw meer dat hij iets niet kan.

Maarten was zoekend naar wat hij wilde in het vervolgonderwijs. Wij als ouders probeerde hem een richting op te krijgen waarvan wij dachten dat het goed zou passen. Wij gingen naar verschillende open dagen op het MBO, maar wat wij dachten dat goed was, vond Maarten niets en andersom. Door een gesprek met iemand die de capaciteitentest had laten doen door Katrientje, zijn we op het idee gekomen om dit ook te laten doen. 

Het was heel fijn om eens te zien waar Maartens capaciteiten en kennis liggen en niet, zoals vaak gebeurt, de nadruk op wat hij niet kan. Daar de test een op een is, is het een hele veilige situatie geweest waarin Maarten echt kon laten zien wat hij leuk vond. Na de uitkomst konden we samen gerichter zoeken naar een leuke opleiding. Sommige opleidingen vielen af, omdat Maarten het te ver weg vond. Ook een goede reden om ergens niet voor te kiezen. Wij hebben ons uiteindelijk beperkt tot 2 opleidingen die hem aanspraken.

Katrientje adviseerde om Maarten niet in het leger te laten gaan, terwijl wij dit echt bij hem vonden passen. Lekker sportief, discipline en een gerichte opleiding. Dit zou volgens haar verkeerd uitpakken en hebben we dan ook direct losgelaten. Was ook Maartens voorkeur niet. Een technische opleiding werd het uiteindelijk ook niet, maar de opleiding Broadcast Operations sprak hem enorm aan. Aangemeld, intakegesprek gehad en aangenomen. Maarten staat positiever in het leven. Denkt niet gauw meer dat hij iets niet kan. Straalt meer zelfvertrouwen uit. School blijft iets wat hij niet leuk gaat vinden, maar hopelijk heeft hij voor een opleiding gekozen die bij hem past. 

Ellen en Rene Holst

Ouders van Maarten, VMBO afgerond

Willemijn

Op naar Groningen!

Ik was geïnteresseerd in allerlei verschillende studies. Ik wist eigenlijk niet goed waar ik moest beginnen en wat ik zelf leuk vond. Katrientje heeft mij geholpen met het zoeken naar studies die echt bij mijn persoonlijkheid passen, maar ook dat studies die mij in eerste instantie helemaal niet aanspraken toch vaak veel leuker bleken te zijn dan ik had verwacht. Het advies van Katrientje heeft ervoor gezorgd dat ik veel beter begreep waar ik naar moest zoeken in studies. Nu weet ik wat ik wil gaan studeren.

Willemijn

Gymnasium scholier

Willemijn

Onze dochter kreeg vertrouwen!

Willemijn wist helemaal niet welke richting zij op moest qua studie en had duidelijk begeleiding nodig in haar keuze. Onze dochter was duidelijk een beetje 'in paniek' welke studie bij haar zou passen. Via de moeder van een vriendin van Willemiijn zijn we bij Katrientje terecht gekomen en dit bleek een schot in de roos.

Katrientje heeft heel veel voor Willemijn betekend! Door de testen en gesprekken zijn wij als ouders ook wijzer geworden wat voor Willemijn van belang is. De tips die Katrientje heeft gegeven welke studies en universiteiten we konden bezoeken hebben Willemijn en ons echt verder gebracht. Het vertrouwen dat Katrientje Willemijn heeft gegeven dat ze uiteindelijk echt wel de goede keuze gaat maken, is naar mijn idee het belangrijkste geweest.

Gaby Streeder

Moeder van Willemijn

Mian de Ronde

De juiste studie gekozen!

Voor ik bij Katrientje langs ging zat ik te twijfelen tussen twee studies. Ik wist eigenlijk niet zeker of deze studies überhaupt wel bij me pasten. Ik vond de keuze erg moeilijk en had het idee dat ik iets miste, een studie waarvan ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord had of waarover ik niet eens had nagedacht. Ik was bang de verkeerde beslissing te maken.

Katrientje heeft me laten inzien wat ik allemaal waard ben, wat mijn kwaliteiten zijn en wat ik eigenlijk wil. Het is heel fijn om een keer zo goed over jezelf na te denken en te praten. Het maakte mij een stuk zekerder over wat ik allemaal kon.
Ik heb uiteindelijk een van de studies gekozen, maar op advies van Katrientje ben ik eerst naar allemaal andere studies geweest bij open dagen. Daarna kon ik gerust de keuze maken dat de studie waarvoor ik ging, toch echt de juiste was, wat fantastisch was voor mijn gemoedsrust.

Mian

Gymnasium scholier

Job de Groot

Goed terecht gekomen

Tijdens de middelbare school ben ik bij Katrientje terecht gekomen. Ik was nou niet bepaald de meest gemotiveerde leerling, vond school gewoon niet leuk en wist ook niet welke mogelijkheden ik allemaal had.

De gesprekken bij Katrientje waren een eye-opener, ik kon veel meer kanten op dan ik zelf had kunnen verzinnen. Ik werd zo enthousiast dat ik ook meerdere studies ben gaan bekijken. Uiteindelijk ben ik Logistics Engineering gaan studeren. Die studie paste echt goed bij mij.

Nu ben ik afgestudeerd en heb ik meteen een baan aangeboden gekregen bij het bedrijf waar ik stage heb gelopen. Ik werk met heel veel plezier bij Q-Plastics en houd me bezig met alle bewegingen/transporten en ben aanspreekpunt voor verscheidene klanten.

Met deze baan in de duurzame sector ben ik toch meteen goed terecht gekomen! Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk, daar ben ik hartstikke blij mee!

Job

Afgestudeerd in Logistics Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam

Eva

Voor het eerst weet ik wat ik wil studeren

Nadat ik geslaagd was voor mijn vwo-eindexamen, had ik geen idee wat de volgende stap was. Een tussenjaar was het enige wat ik zeker wist, maar zelfs dat vond ik nog lastig in te vullen. Om een geschikte studie te vinden al helemaal. Ik had een vrij beperkt profiel op de middelbare school en bij alle andere studiekeuzetesten via school kwamen eigenlijk altijd alleen maar de standaard studies eruit, zoals psychologie en rechten. Er zijn tegenwoordig ook zoveel studies, dat ik niet meer echt wist waar ik moest beginnen met zoeken naar iets wat echt helemaal bij mij paste.

Om te beginnen heeft Katrientje mij inzicht gegeven in wat mijn capaciteiten en interesses zijn. Door de vragen die zij stelde begon ik na te denken over wat ik nou eigenlijk wilde en wat ik echt leuk vind. Ook kreeg ik na afloop studies te horen, waar ik daarvoor nog nooit van had gehoord. Hierdoor kon ik me breder oriënteren en het fijne is dat Katrientje je bij elke stap verder helpt. Het is niet zo dat je na de uitslag van je test helemaal klaar bent, maar eigenlijk begin je je pas vanaf daar steeds verder te verdiepen totdat je uiteindelijk helemaal zeker bent van je keuze.

Voor het eerst weet ik wat ik wil gaan studeren, namelijk Taal & Cultuurstudies in Utrecht. Dat is voor mij heel belangrijk geweest, omdat ik daarvoor nog niet echt een studie had gevonden die mij zo aansprak. Ik had daarvoor nog nooit van deze studie gehoord en het is in mijn ogen echt een combinatie van mijn capaciteiten en interesses. Wat mij het belangrijkste lijkt voor een passende studie. Katrientje heeft mij echt inzicht gegeven op het moment dat ik niet meer wist hoe ik moest beginnen met zoeken naar een geschikte keuze tussen al die vele studies.

Eva

VWO scholier

Eva

Gesteund door wijze raad

Eva wist niet zo duidelijk had wat zij wil. Het enige aanknopingspunt dat we hadden was dat onze dochter goed kan schrijven en ook een brede interesse heeft. Door het stellen van veel praktische vragen door Katrientje, zoals bv: wil je manager zijn of vakinhoudelijk actief zijn in de branche, wil je directeur zijn van een klein bedrijf of manager van een afdeling, dus wel meer of minder verantwoordelijkheid etc etc. werd steeds een keuze gesteld vanuit de beroepspraktijk. Dit maakt dat je beter inziet wie je zelf bent en wat je wil in je leven en dat geeft aanknopingspunten om te kiezen tussen een aantal studies die dicht bij elkaar liggen.

Daarbij het stimulerende advies van Katrientje om mee te lopen met een student tijdens een normale studiedag, en je actief te verdiepen in een mogelijke studie. Dit helpt de jongere om een reeeler beeld te krijgen van de studie en zwaarte en daarmee komt een beslissing voor wat het ‘’meest interessante’’ is en ‘’het beste past’’ bij elkaar.

Onze dochter heeft door deze gesprekken en adviezen een duidelijk beeld van de richting en studie die zij wil doen en dat geeft heel veel positieve energie. De kinderen (ook onze andere dochter heeft advies van Katrientje gehad) voelen zich gesteund door de wijze raad, kennis van het studieveld en persoonlijke inzet van Katrientje in een voor hun toekomst zo heel belangrijke beslissing.

Bas en Marleen

Ouders van Eva

Priscilla

Cum Laude geslaagd!

Ik heb ontzettend veel gehad aan het advies van Katrientje. Ik ben van nature heel twijfelachtig en vond het lastig om een keuze te maken. Ik was bang dat ik iets zou kiezen waar ik later spijt van zou krijgen. Door de testen van Katrientje kreeg ik een beter beeld van de verschillende opleidingen en ben ik uiteindelijk bij Communicatie- en informatiewetenschappen uitgekomen, een opleiding die heel goed bleek aan te sluiten bij mijn interesses en die mij zonder haar hulp waarschijnlijk niet was opgevallen. Ik was deze opleiding zelf nog niet tegengekomen, maar de beschrijving ervan paste zo goed bij mij dat ik hier uiteindelijk inderdaad voor heb gekozen. En ik heb er geen moment spijt van gehad! Het was een kleinschalige, maar ontzettend leuke opleiding waar ik uiteindelijk cum laude in ben afgestudeerd. Daarna ben ik de duale master Redacteur/editor gaan doen, een opleiding waar je niet gemakkelijk binnenkomt. Er is een strenge selectieprocedure en er worden maar ongeveer 20-25 mensen per jaar aangenomen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de goede cijfers tijdens mijn bachelor ervoor hebben gezorgd dat ik uiteindelijk ben uitgekozen. Inmiddels ben ik helemaal afgestudeerd. Ik ben blij dat ik bij Katrientje ben langsgegaan voor advies, want dankzij haar heb ik de juiste opleidingskeuze kunnen maken!

Priscilla

Afgestudeerd in Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam

Priscilla

Trots op mijn dochter!

Mijn dochter Priscilla is aan het einde van 5 VWO bij Katrientje geweest voor advies. Omdat zij een meisje is dat vooruitdenkt, wilde zij zich al vroeg gaan oriënteren, want ze had nog geen idee van welke opleidingen bij haar zouden passen. Er was zo veel om uit te kiezen. Dat maakte haar onzeker en ze was bang dat ze de verkeerde keuze zou maken.

Ze is toen voor hulp naar Katrientje gegaan en heeft daar uiteindelijk heel veel baat bij gehad. Katrientje is ontzettend goed in wat ze doet; ze stelde Priscilla meteen op haar gemak en luisterde echt naar haar. Hierdoor hadden wij ook echt het idee dat ze een goed beeld had van wie Priscilla is en wat haar wensen en interesses zijn. Het profiel en de opleiding die uiteindelijk uit de testen naar voren kwamen, pasten dan ook precies bij haar.

Katrientje heeft mijn dochter met haar advies echt op weg geholpen en we zijn dan ook zeer tevreden met het eindresultaat. Ze is uiteindelijk de opleiding gaan volgen die uit de testen naar voren kwam en dit bleek een goede keuze voor haar te zijn. Ze heeft haar opleiding als zeer plezierig ervaren en is uiteindelijk cum laude afgestudeerd! Zonder de hulp van Katrientje waren we waarschijnlijk niet bij deze opleiding uitgekomen, want voordat we bij haar kwamen had Priscilla nog nooit van de opleiding gehoord. We zijn dan ook erg blij dat we haar hulp hebben ingeschakeld; daardoor is de keuze voor Priscilla een heel stuk makkelijker geworden.

Miriam Creveld

Moeder van Priscilla

196