Op zoek naar wat je het leukste vindt!

Geeft een interessetest op internet voldoende informatie voor een studiekeuze? Nee, dat doet het niet. Het maken van een test heeft pas zin als je ook de rapportage van de test doorneemt, want daar staat in hoe je bij de uitslag komt en dat geeft gespreksstof. Een test is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. Het doorspreken van de hele rapportage is misschien nog wel het belangrijkste. Het maken van een studiekeuzetest is slechts een klein onderdeel van het hele studiekeuzetraject.

LINC: wat zijn je interesses?

LINC is een beroeps- of studiekeuzevragenlijst die interesses en competenties  (vaardigheden) in kaart brengt. De test wordt online gemaakt en direct na de afname rolt een uitgebreide rapportage uit de computer. Daar staat onder meer het interesseprofiel, het competentieprofiel en het arbeidsgebiedenprofiel in. Moeilijke woorden, maar eigenlijk wordt aangegeven wat iemand leuk vindt en wat iemand kan en weet. Aan het einde van de rapportage staat een overzicht met beroepsbezigheden waarop iemand het hoogste scoort. Die worden uitgebreid besproken.

Het echte werk

Nu is de kandidaat écht aan de beurt! We gaan de uitslag van de testen bespreken. Dan hoor ik waarom bepaalde onderdelen van een beroep of studie hem of haar leuk lijken. Dit onderdeel is zo leuk en nuttig, dan raken de meeste kandidaten niet meer uitgepraat. Zelfs de niet zo spraakzame kandidaat barst hier los. Ik luister en vraag door en zo haal ik veel informatie over de kandidaat binnen. Alle informatie verzamel ik in het dossier. Met deze gegevens ga ik aan de slag om de juiste studie te vinden, soms is dat een bevestiging, soms een grote verrassing!

QBF: wat is je persoonlijkheid?

Om iemands persoonlijkheid (eigenschappen) te bekijken wordt de QBF, de Quick Big Five, gemaakt. Natuurlijk ligt de persoonlijkheid bij jongeren nog helemaal niet vast. Pas rond het 24e jaar komt daar wat meer stabiliteit in, maar de uitkomst van de vragenlijst geeft wel inzicht in iemands persoonlijkheid. Jongeren vinden het altijd een leuke test om te maken. De lijst is binnen 5 minuten ingevuld en zij herkennen zich ook in de uitslag. Niet zo gek hè? Ze hebben het zelf ingevuld!

Zowel de LINC als de QBF zijn ook in het Engels beschikbaar!

Dagprogramma:

Ik houd rekening met lestijden en met reistijd. De starttijden zijn dus altijd flexibel. Hieronder staat een voorbeeld van een dagprogramma dat start om 9 uur in de ochtend.

09:00: Even kennismaken en koffie of thee
09:15: Het interview
10:15: Koffie of thee en wat lekkers
10:30: Online test invullen
11:30: Rapportage doornemen
12:30: Lunch staat altijd klaar
13:00: Einde dag

Als kandidaten een capaciteitentest maken in combinatie met de interesse- & eigenschappentest, dan duurt het dagprogramma tot 16:00 uur. In overleg bespreken we op welk tijdstip de capaciteitentest (intelligentietest) het beste kan worden afgenomen. De meesten willen er het liefste meteen mee beginnen, dat is dus mogelijk.

Job de Groot
Ervaringen met Katrientje
Lees meer
voor-de-wind
VOOR DE WIND

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en weetjes.

198