Een capaciteitenonderzoek (intelligentietest) is niet altijd nodig. Bij de meeste scholieren of studenten is het intelligentieniveau duidelijk. Daarom zie ik ook geen reden om het op te nemen in het standaard pakket, maar soms kan een intelligentieonderzoek wel helpend zijn.
Wanneer is het nou wel nuttig om de capaciteiten in kaart te brengen:
-
Als een scholier eigenlijk op een te laag niveau onderwijs volgt en wil kijken of een opleiding op een hoger niveau haalbaar is.
-
Als een scholier dreigt te blijven zitten en/of dreigt af te stromen naar een lager schoolniveau, maar de ouders denken dat het niveau wel haalbaar is (kijk verder bij herkenbare uitspraken bij planning & motivatie onder coaching).
-
Als een scholier kei- en keihard werkt, de lat zelf hoog legt en ouders zich daar zorgen over maken (geen ontmoedigingsbeleid, maar realiteit).
-
Om te achterhalen of een scholier vaardigheden heeft voor een specifieke vervolgopleiding (waar liggen de talenten: op cijfermatig gebied, taal en/of ruimtelijk inzicht, wat is de snelheid van werken).
-
Voor een goede voorbereiding op een decentrale selectie voor een hogeschool of universiteit, waar ook een capaciteitenonderzoek wordt afgenomen.
Hoe ziet zo'n test eruit?
De test (MCT-M of MCT-H) bestaat uit 8 onderdelen: rekenvaardigheid en cijferreeksen (numerieke capaciteiten), woordrelaties en woordanalogieën (verbale capaciteiten), exclusie, componenten en spiegelbeelden (ruimtelijk- en redeneervermogen) en controle (om snelheid en nauwkeurig werken te meten). Ik neem samen met de kandidaat de instructie door en samen maken we de oefenopgaven. Dan is het duidelijk wat er wordt verwacht.
Deze test mag alleen worden afgenomen door psychologen en pedagogen met psychodiagnostische aantekening. Verschillende hogescholen en universiteiten werken met deze test om de studenten te selecteren.
De uitslag kan dezelfde dag gegeven worden.