Als je kind nu in groep 8 zit, dan staat het schooladvies voor de deur. Uiterlijk 1 maart wordt het schooladvies gegeven. Voor veel ouders een onzekere tijd: wat komt er uit het advies en past dat schooladvies dan ook echt bij mijn kind?
Het schooladvies is belangrijk voor nu én later. Want je moet eigenlijk nu al de juiste middelbare school kiezen, om straks, over een paar jaar, de beste vervolgopleiding te kiezen. Zodat hij of zij zich zo plezierig en goed mogelijk kan ontwikkelen, met gebruik van de talenten die het heeft.
In mijn praktijk zie ik regelmatig jongeren die onderwijs hebben gevolgd op een te laag niveau. Meestal zijn dat jongens, want dat zijn nou eenmaal laatbloeiers. Geeft helemaal niet, maar als je bijvoorbeeld het VMBO hebt gedaan en je vindt opleidingen op HBO-niveau leuk, dan moet er nog een tussenstap genomen worden. Of de HAVO, of het MBO. En die aansluiting van het MBO naar het HBO loopt dus niet lekker (zie hier artikel NRC over MBO'ers op het HBO).
Daarbij kost een langer traject extra tijd, geld én het vraagt op die leeftijd nog een flinke dosis motivatie (van de jongeren) en druk (vanuit de ouders) om de schooltijd te verlengen. Daar zitten de meesten niet op te wachten. Een goed schooladvies is nu dus heel belangrijk. En daar zijn ze op de basisschool ook serieus mee bezig. Kinderen worden langdurig gevolgd en met behulp van Cito-scores wordt in kaart gebracht wat jouw kind in 8 jaar basisschool heeft geleerd.
Maar er is méér om naar te kijken. Ook de potentie van een kind kan in kaart gebracht worden. Dan wordt er gekeken naar wat een kind in huis heeft, wat haar/zijn mogelijkheden zijn, welk schoolniveau is haalbaar. Als jij denkt dat jouw kind op school niet laat zien wat er in zit, dan is het zinvol om extra informatie in te winnen en een intelligentieonderzoek af te laten nemen. Daarmee help je je kind enorm.
Het intelligentieonderzoek wordt afgenomen in een 1 op 1 situatie. Het is een moment alleen voor jouw kind, zonder de druk die ze kunnen ervaren bij een test op school. Het idee dat het kind getest wordt, verdwijnt snel naar de achtergrond. Ze ervaren het meestal als het maken van spelletjes.
Als je wilt weten op welk niveau jouw kind naar de middelbare school kan, kun je dat dus het beste doen vóórdat het schooladvies wordt gegeven. Dan kan de leerkracht de uitslag van het intelligentieonderzoek betrekken in het schooladvies. Het onderzoek levert ouders en kinderen vooral rust en duidelijkheid op. Je kunt op tijd de school kiezen die het beste past bij jouw kind, want als na het afnemen van de Centrale Eindtoets het schooladvies gewijzigd kan worden, is er namelijk op sommige scholen geen plaats meer. Verschillende afdelingen van scholen zijn dan al gesloten voor nieuwe aanmeldingen.
Na een telefonische intake kan een afspraak worden gemaakt. Het maken van de test duurt 2 à 2 ½ uur. Uiteraard wordt het kind eerst op zijn/haar gemak gesteld en is er tijd voor pauzes. Binnen 3 dagen is de uitslag bekend. De schriftelijke rapportage wordt besproken en meegegeven tijdens het gesprek met de ouders/verzorgers.
De kosten van het onderzoek zijn € 519,- (inclusief BTW). De test die wordt afgenomen is de WISC (Wechsler IQ Scale for Children), een intelligentietest die is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 16 jaar. De test geeft tevens aanwijzingen over de leermogelijkheden en de werkhouding van het kind.
Vragen? Bel gerust. Mailen om een belafspraak te maken kan natuurlijk ook.
Lees hier de laatste krantenberichten die aansluiten op bovenstaand blog:
http://www.nu.nl/werk-en-prive/4431027/laat-kind-veertien-jaar-basisonderwijs-volgen.html
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en weetjes.