Steeds meer ouders belden mij het afgelopen jaar en spraken de zorg uit over hun kind: “Ik ben bang dat hij zijn grenzen niet meer kan aangeven, lijkt te worden overstroomd door alles wat met studeren en het studentenleven te maken heeft en begint black outs te krijgen tijdens tentamens”, of “Mijn dochter komt steeds vaker naar huis, vroeger 1x in de drie weken en nu ieder weekend en vaak al op donderdag, ik zie haar veranderen en struggelen, ze kan zich niet meer concentreren”, of “Mijn dochter kan de prestatiedruk niet aan, ze zit pas in het eerste jaar, hoe moet dat verder? “.
De kranten staan er vol van, de cijfers zijn niet best. Sinds een aantal jaren zijn er verscheidene onderzoeken gedaan (o.a. door TNO, CBS, Windesheim, Metro) en 1 op de 6 werknemers lijkt last te hebben van spanningsklachten. En dan spannen helaas de mensen tussen de 25 en 35 jaar de kroon. Hogeschool Windesheim hield een onderzoek onder haar eigen studenten, die zijn meestal jonger, daar kwam uit dat 1 op de 4 lijdt aan burn-outklachten.
Omdat ik naast studiekeuzetrajecten ook jongeren en studenten begeleid met verschillende school of studie gerelateerde problemen (o.a. faalangst, planning, motivatie), merkte ik in het afgelopen jaar dat steeds meer coaching werd gevraagd op het gebied van stress en burn-outklachten. Dit betrof vooral studenten die voorheen zonder klachten hebben gefunctioneerd, hun zaakjes wel voor elkaar hadden, vaak ook succesvol waren op meerdere terreinen tegelijkertijd, maar nu opeens blokkeerden tijdens tentamens, moe en moe en moe waren. Ze zaten niet meer lekker in hun vel maar durfden daar vaak niet aan toe te geven. De begeleiding van deze mensen die tijdelijk kwetsbaar zijn, vergt extra kennis en daarom volg ik nu bij de HRD Academy de opleiding tot Stress en Burn-outcoach, en ben ik aangesloten bij de Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches (VESB). Op de site van de VESB kun je lezen welke eisen aan deze coaches worden gesteld.
Waarom ik voor deze opleiding heb gekozen? Om de volgende redenen:
Omdat veel studenten kampen met stress wordt er vanuit de overheid, het Ministerie van Onderwijs, een onderzoek gestart naar psychische problemen onder studenten in het hoger onderwijs. De resultaten zullen er eind 2020 zijn. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2288417-studieschuld-prestatiedruk-en-stress-mensen-hebben-een-grens.html
Daar kon ik niet op wachten. Binnenkort komt er meer informatie op de website te staan, voor vragen ben ik natuurlijk altijd bereikbaar.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en weetjes.